Overslaan en naar de inhoud gaan

Teutenboom

Teuten boomken

De Stichting Veldens Boek heeft op maandag 30 november 2009, het patroonfeest van de heilige Andreas, een " Teutenboom " geplaatst in de Vilgert in Velden.De eik is geplant door burgemeester Fons Tans en kinderen van de Sebastianusschool en gezegend door de emeritus pastoor Lambert Arts.

Kerkelijk archief.

Twan Verbeek kwam in het kerkelijk archief van de Sint-Andreaskerk een akte tegen uit de 18e eeuw. Een geschrift over het planten van een boom, of feitelijk het vervangen van een oude zieke boom door een jonge. Pastoor Otto Hollands schreef die akte in 1760 in het latijn, hieronder de vertaling:

Ter gedachtenis.

Die oude en overal bekende boom die men algemeen noemt het Heijligen boomken of anders gezegd: het teuten boomken. De boom die staat op wat men noemt de Hasselder Heijde, midden op de weg die naar Arcen leidt, zal wel zo vervallen zijn dat niemand van de inwoners van deze gemeente haar anders zou kennen dan ze nu is. Allen beweren dat ze wel meer dan tweehonderd jaar oud is; zo nu en dan heeft ze nog groene takken maar die zijn door ouderdom aangetast.

Vrije baron van Gelder, Christian August.

Om de gedachtenis aan deze overal bekende en beroemde boom niet te verliezen is de genadige heer vrije baron van Gelder, Christian August, tijdelijk heer in Arcen, Velden,Lomm, Frechen, Bachum, Bree en Vogtsbell op het idee gekomen. Hij heeft mij er meerdere malen over geschreven om op zijn kosten daar een nieuwe boom te planten, die dezelfde naam zou gaan dragen. Ik heb dat dus gedaan in het jaar 1755 in de maand maart en de boom is gedoopt naar de naam van zijn oude vader, zijn naam is genoemd als van zijn vader: Teuten Boomken. Getuigen waren de eerwaarde heer kapelaan Petrus Verbeek, Jacobus Verbeek, Petrus Dollen. Ik heb de boom eigenhandig geplant in het jaar en op de dag als boven vermeld. Hij groeit en bloeit nu en moge hij tot in lengte van jaren blijven groeien en bloeien, dat hij de leeftijd van zijn vader mag bereiken. Deze wens heb ik meegegeven tot eeuwige gedachtenis. Otto Hollands, pastoor in Velden, 20 januari 1760.