Overslaan en naar de inhoud gaan

De Startbaan

Kado aan de school "De Startbaan"

De Startbaan

Artikel: Dagblad De Limburg/bijlage VIA Venlo dd 4-11-2020 
Journalist: Pieter Duijf.   Fotograaf: Lé Giesen.

Om geallieerde piloten te misleiden legden de Duitsers in de oorlog schijnvliegvelden aan in bezet gebied. Een ervan lag in de Veldense buurtschap Schandelo.
De naam van basisschool De Startbaan herinnert eraan. Sinds kort ligt er ook een vliegtuig.

Op initiatief van Stichting Veldense Volkscultuur is onlangs bij de school een heuse minilandingsbaan aangelegd. Op De Startbaan begint de maatschappelijke loopbaan van iedere leerling, anderzijds is de naam een verwijzing naar het vroegere schijnvliegveld, waar Veldenaren op bevel van de Wehrmacht wacht moesten lopen om sabotage te voorkomen. Het leven voor de omwonenden was niet zonder gevaar. Zo dropten Engelse bommenwerpers hun lading geregeld boven Veldens grondgebied.

Het is pal na schooltijd als enkele kinderen op het houten vliegtuigje van Zweedse makelij gaan zitten. Het toestel heeft wat weg van een Messerschmitt, het bekendste jachtvliegtuig van de Duitse Luft­waffe. Reflecterende kattenogen symboliseren de lichtbakens die aan weerszijden van de baan stonden. Terwijl Max (6) in de cockpit plaatsneemt weet de even oude Juup te vertellen dat het vliegtuigje iets met de oorlog te maken heeft. De 8-jarige Gwen zegt geïnteresseerd te zijn in geschiedenis en wijst naar het in mei geplaatste informatiebord, dat beknopt de Veldense oorlogsjaren beschrijft. Het vliegveld in Schandelo was er om de vijand voor de gek te houden, weet ze uit het blote hoofd. Een bunker in een weiland aan de Lingsendijk is een laatste overblijfsel van het vliegveld, dat de aandacht moest afleiden van de militaire luchthaven op de Groote Heide in Venlo.

De ministartbaan, aangelegd door aannemer Leon Peters, en het infobord moeten de herinnering aan de oorlogsellende behouden. Schilder Peter Dirkx  heeft voor de gele/witte belijning gezorgd. Martijn Somhorst hulde het vliegtuig in camouflagekleuren.

 

Aanleg startbaan door Leon Peters
Leon Peters02

 

Onthulling bord door gouverneur Theo Bovens 3-3-2020

info-bord