Het beeldje van Frenske
Het gedenkteken voor de Veldense oud-Indiëgangers is plechtig onthuld op zondag 27 december 2009
Frenske
In het informatieblad stond een rubriek "Frenske van de Kwartelemèrkt" waarin op ludieke wijze een en ander op de korrel werd genomen. Een geliefde en druk gelezen column, vooral omdat de beschreven personages met een bijnaam genoemd werden. Zowel in Velden als in de West waren de humoristische verhalen zeer in trek, en waarmee hartelijk gelachen kon worden.De verhaaltjes van Frenske in de Kieëskop waren in Velden en Indonesië stof om de dagelijkse beslommeringen te vergeten.
Columnist
De tweewekelijkse column werd door de dorpskapper Jan Schlooz geschreven. Niemand wist dat en hij hield 't geheim uit angst dat zijn kappersstoel gemeden zou worden. Dit heeft hij twee jaar vol kunnen houden. De andere makers van de Kieëskop waren Jac Knaapen, J.v.d. Hombergh en Hay Vosbeek, pastoor Kessels en kapelaan Engelen.
De Kwartelemarkt
De Kwartelemarkt,(Kwartelemèrt in het plaatselijk dialect) onderin het dorp is bij oudere Veldenaren nog goed bekend en lag ongeveer daar waar nu de Vorstweg, Dorpsstraat en Wilhelminastraat elkaar raken. Uit cultureel historisch oogpunt is hiermee een aandenken aan de Veldense Indiëgangers verantwoord en zelfs plicht. Ook in het kader van dorpsverfraaiing zal dit beeldje met infobord een aanwinst zijn.
Frenske van de Kwartelemèrkt uit de Kieëskop werd een bekend figuurtje.De verhalen van Frenske zijn door mevrouw Knaapen opnieuw gebundeld. Had Vosbeek heeft hier een boekwerkje van gemaakt.
De kunstenares
Kunstenares Mieke Knaapen maakte jaren geleden een beeldje van het ventje Frenske. Haar moeder inspireerde haar hoe een Veldens manneke er uit gezien zou hebben. Met dit als voorbeeld heeft de kunstenares nu het gedenkteken ontworpen dat in brons is gegoten.